Порошкоподібний харчовий продукт, одержаний висушуванням на розпилювальних сушильних установках сумішей нормалізованого або знежиреного молока і сколотин з додаванням рослинного жиру.

Заміна молочного жиру на більш дешеві аналоги рослинного походження - замінники молочного жиру - дозволяє здешевити продукт при збереженні високої якості молочної продукції. Перевага рослинних жирів - відсутність холестерину і високий вміст антиоксиданту - вітаміну Е, збагачення незамінними полінасиченими жирними кислотами.

Продукт використовується як замінник незбираного сухого молока при виробництві рекомбінованого рідкого і згущеного молока, морозива, хлібобулочних, кондитерських виробів, сирних виробів, плавлених сирів та інших продуктів.

Технологія виробництва складається з тих же операцій, що і технологія основних видів сухих молочних продуктів, з додатковою операцією - додаванням компонентів.

Операції технологічного процесу можуть бути наступними:

  • Приймання, підготовка сировини:
    • підготовка рослинної основи
    • підготовка молочної основи
  • Емульгування (температура 65 ± 50С, тиск 10-12 МПа)
  • Складання нормалізованої суміші
  • Пастеризація (85-870С, без витримки)
  • Згущення (42-48% сухих речовин)
  • Гомогенізація (температура 55 ± 50С, тиск 10-15 МПа)
  • Сушка
  • Упаковка, зберігання.

© Калинівский машинобудівний завод 1934-2017