Замінники незбираного молока - ЗНМ - складні кормові суміші, що містять в легкозасвоюваній формі необхідні речовини, включаючи жири, білки, вуглеводи, мінеральні речовини, вітаміни, іноді збагачені пробіотичною мікрофлорою.

За складом ЗНМ близькі до незбираного молока.

Сировиною для виробництва є білкова, жирова основа і біологічно активні речовини. В якості білкової основи використовують знежирене молоко, сколотину, сироватку. Жирова основа - гідрогенізований рослинний та/або тваринний жир з температурою плавлення близькою до молочному жиру.

Для забезпечення стабільності жирової емульсії застосовують емульгатори-фосфатиди, в якості антиокислювачів, - токоферол, бутил-оксітолуол. Для підвищення біологічної цінності включають вітаміни, мікроелементи та вітамінно-мінеральні премікси, біологічно-активні добавки або антибіотики.

Склад сухих ЗНМ:

  • 80% - сухих речовин знежиреного молока, сироватки
  • 15% - гідрогенізовані рослинні і тваринні жири
  • 5% - фосфатидні концентрати.

 

У тваринництві їх використовують у відновленому вигляді.

Залежно від виду продукту, містять:

  • масова частка жиру - від 17 до 42,5%,
  • кислотність у відновленому вигляді - 17- 80 ° Т,
  • індекс розчинності - від 0,8 до 1,3 см3 сирого осаду.

 

Окремі технологічні операції обумовлені видами сировини, компонентів, способами емульгування, та ін.

За способом виробництва розрізняють:

  • сухі замінники незбираного і знежиреного молока;
  • пастоподібні;
  • рідкі.

 

Технологічний процес виробництва сухих ЗНМ:

  • приймання, оцінка якості сировини;
  • облік маси;
  • очищення, охолодження;
  • складання молочної суміші;
  • теплова обробка суміші 85-90 °С, 15 секунд;
  • згущення до концентрації 40-43% СВ;
  • підготовка жирових компонентів, їх плавлення при температурі 45-50 °С;
  • складання суміші по рецептурі;
  • гомогенізація при температурі 55 °С, тиску 10-15 МПа;
  • сушка;
  • охолодження і запаковування.

 

Підготовка компонентів:

Тваринні і гідрогенізовані жири плавлять, в розплавлені жири вносять фосфатидні концентрати, з метою уповільнення процесів окислення додають фенольні антиокислювачі або сантохін. Суміш жирів і емульгаторів доводять до однорідної консистенції і насосом-дозатором подають для нормалізації суміші ЗНМ. У розплавлену масу жирів і фосфатидних концентратів вносять при перемішуванні визначені за рецептурою жиророзчинні вітаміни А і Д, антибіотики. При безперервному перемішуванні з вакуум-випарного апарату вносять згущене знежирене молоко або суміш його з молочною сировиною.

Підготовка та емульгування жирових компонентів - основний процес, що впливає на якість продукту.

Для емульгування концентрату використовують гомогенізатори або емульсори. Суміш після емульгування направляють в ємності розпилювальної сушильної установки, в яких вона, для запобігання відстою жиру і забезпечення однорідності продукту за складом, інтенсивно перемішується. Сушка здійснюється при температурі гріючого повітря на вході в сушильну башту 180-185 °С, на виході 85-90 °С.

Регенероване молоко - багатокомпонентний ЗНМ, використовуваний для випоювання молодняку ​​сільськогосподарських тварин.

Проводиться двома способами:

  • сухе змішування компонентів;
  • висушування компонентів, підготовлених за рецептурою.

 

Знежирена молочна основа змішується за рецептурою з вітамінами і мінеральними преміксами. Премікс - суміш емульгуючих речовин, антибіотиків, вітамінів, мінеральних солей і наповнювачів.

Склад регенерованого молока: сухе знежирене молоко, соєве борошно, м'ясні та рибні гідролізати, тваринні жири, фосфатидний концентрат, крохмаль.

Технологічна схема регенерованого молока способом сухого змішування:

  • приймання, підготовка жирів за рецептурою;
  • приготування суміші сухих компонентів;
  • підготовка рідких і сухих преміксів;
  • складання суміші сухих компонентів за рецептурою регенерованого молока;
  • упаковка, маркування, зберігання.

 

Технологічна схема регенерованого молока способом висушування компонентів:

  • пастеризація сировини 85-90 °С, без витримки;
  • згущення в ВВУ при 50-80 °С до вмісту в суміші 42-45% СВ;
  • фільтрування суміші;
  • приготування емульсійного, вітамінного, мінерального преміксу, внесення в згущену суміш;
  • складання молочно-жирової суміші, підігрів до 70 °С;
  • гомогенізація, тиск 10-12 МПа;
  • сушка на розпилювальній установці;
  • охолодження сухого регенерованого молока до 20 °С;
  • зберігання тимчасове;
  • змішування, перемішування;
  • фасування, упаковка, зберігання.

© Калинівский машинобудівний завод 1934-2017