Молочний цукор - лактоза - виробляється декількох видів і сортів: фармакопейний, рафінований, харчовbq, цукор-сирець (технічна лактоза).

Молочний цукор-сирець випускається декількох видів, залежно від змісту лактози, води і азотистих сполук: поліпшений, вищого і першого сорту.

Виробляють молочний цукор декількома способами: згущенням молочної сироватки з подальшою кристалізацією лактози з пересушеного розчину, або сушінням молочної сироватки, попередньо очищеної мембранними методами.

Середній склад цукру-сирцю,%:

  • масова частка води: 2,0-3,0;
  • золи: 1,5-3,0;
  • азотистих сполук: 1,0-3,0;
  • лактози: 95,5 (покращений), 93,1 (вищий сорт), 90,0 (перший сорт).

 

Технологічний процес виробництва молочного цукру-сирцю:

  • Приймання, оцінка якості сировини
  • Очищення від молочного жиру і казеїнового пилу
  • Теплова коагуляція сироваткових білків 90-95 °С
    • Підсирна сироватка підкислюється до 30-35 °C
    • Сирна, казеїнова сироватка розкислюють лугом: 10-15 °C
  • Центрифугування з метою освітлення сироватки
  • Згущення очищеної освітленої сироватки - 60-65% СВ
  • Кристалізація лактози
    • Тривалий режим - 35 годин, з 90 до 10 ° С
    • Прискорений режим - 15 годин, з 70 до 10 ° С
  • Відділення кристалів від меляси центрифугуванням
    • Вологість кристалізованого молочного цукру - 8-12%
  • Сушка молочного цукру
    • Температура гріючого повітря на вході в сушарку - 130-140 °С, на виході - 65-75 °С
  • Охолодження в пневмотранспорті
  • Фасовка, упаковка

 

У результаті виходить цукор-сирець. Подальша переробка цукру-сирцю призводить до отримання рафінованого або фармакопейного молочного цукру з вмістом лактози 99,0-99,5%:

 

Харчовий молочний цукор.

Склад молочного цукру,%:

  • лактоза - 95,7,
  • волога - 1,8,
  • зола - 1,5,
  • азотисті сполуки - 0,16.

 

Додаткова операція технології харчового молочного цукру - Рафінування. Проводиться при температурі 70-80 °С протягом 30 хвилин при постійному перемішуванні.

Домішки видаляють за допомогою освітлюючого активованого вугілля, діатомиту.

Рафінований молочний цукор.

Склад,%:

  • лактоза - 98,6,
  • волога - 1,0,
  • зола - 0,3.

 

В якості сировини використовується молочний цукор-сирець вищого сорту.

Додаткові операції техпроцесу - розчинення цукру-сирцю в гарячій воді при температурі 90 °С; очищення та фільтрація для виділення активованого вугілля і фарбувальних речовин, розмелювання сухого порошку молочного цукру.

Технологічний процес виробництва лактози з використанням мембранних установок:

  • Збір, охолодження сироватки;
  • Очищення від білкового пилу і жиру;
  • Теплова обробка;
  • Ультрафільтрація сироватки (видалення сироваткових білків);
  • Нанофільтрація сироватки (підгущення і часткова демінералізація);
  • Демінералізація концентрату лактози за допомогою установки електродіалізу;
  • При необхідності, декальцінування;
  • Відділення і меляси, відбілювання шляхом використання декантеру;
  • Сушка.

© Калинівский машинобудівний завод 1934-2017