Концентрат сироваткових білків виробляється з молочної сироватки, шляхом обробки її методом ультрафільтрації/діафільтрації. У процесі ультрафільтрації сироватка розділяється на ультраконцентрат, збагачений сироватковими білками, і ультрафільтрат, що складається з води і низькомолекулярних речовин сироватки. Ультраконцентрат згущують і висушують на розпилювальній сушильній установці.

Сухі КСБ зазвичай містять не менше 25% і не більше 80% білків.

КСБ володіє емульгуючими, вологозв'язуючими, піноутворювальними, гелеутворюючими властивостями, які пояснюються наявністю в них нативних (неденатурованих) сироваткових білків.

Основні сфери застосування низькопроцентних КСБ: виробництво хлібобулочних виробів і сумішей для хлібопекарської промисловості, кондитерська, молочна та м'ясна продукція промисловість, дієтичні продукти, може використовуватися замість сухого молока у виробництві м'ясопродуктів, продуктів швидкого приготування, плавлених сирів, молочних продуктів, морозива.

Застосування високобілкових концентратів: в індустрії спортивного харчування (протеїнові суміші для спортсменів) і у виробництві продуктів харчування, збагачених білками, кальцієм (500-600 мг/100г).

Технологія виробництва включає наступні операції: збір сироватки, відділення жиру і казеїнового пилу, пастеризацію і охолодження, ультрафільтрацію, сушку, упаковку і зберігання.

Ультрафільтрація проводиться до змісту сухих речовин у концентраті 22-28%.

Температура сироватки в процесі обробки 8-10 або 50-55 °С, в залежності від обраного температурного режиму ультрафільтрації. Процес проводиться безперервним способом.

З метою більш повного видалення лактози і зольних елементів з концентрату, - проводять діафільтрацію. Для цього концентрат розводять підготовленою водою, співвідношення залежить від показників сировини.

Додаткове згущення після установки ультрафільтрації не проводиться.

Отриманий після ультрафільтрації концентрат білка з температурою 50-55 °С надходить в приймальну ємність сушильної установки, звідки подається на розпилювальний пристрій сушильної камери.Температура повітря на вході в сушильну камеру порядка 160-170 °С, на виході з сушильної камери 80-85 °С.

Особливість порошку концентрату сироваткового білка - маленька насипна вага продукту - близько 0,35 кг/дм3. При використанні в Сушильній установці циклонного очищення спостерігаються великі втрати дорогого продукту з відпрацьованим повітрям. Для мінімізації втрат в конструкції Сушильної установки використовують Систему рукавних фільтрів.

Зберігання сухого концентрату сироваткового білка здійснюється при температурі 10 °С, не більше 6 місяців з дня вироблення.

Готовий концентрат сироваткового білка являє собою однорідний тонкодисперсний порошок від білого до кремового кольору, має специфічний сироватковий, злегка солодкуватий смак, без сторонніх присмаків.

© Калинівский машинобудівний завод 1934-2017