Сировиною для виробництва демінералізованої сироватки є молочна сироватка, отримана від виробництва сирів, сиру і казеїну. Особливо «мають потребу» в демінералізації сирна і казеїнова сироватки, так як через підвищений вміст мінеральних речовин і високу кислотність обмежено їх використання у виробництві продуктів харчування. Демінералізація - основна операція при переробці сироватки з метою використання її на харчові цілі.

Технологія виробництва концентрату сироватки демінералізованої заснована на видаленні з натуральної сироватки золи на електродіалізній установці. Частково демінералізовану сироватку отримують, проводячи її концентрування на установці Нанофільтрації. При цьому рівень демінералізації досягає 30-35%.

Демінералізована сироватка широко використовується у виробництві продуктів дитячого харчування, плавлених сирів, кондитерських, хлібобулочних виробів, морозива.

Рівень демінералізації може бути 50-70-90%.

Основні технологічні операції виробництва концентрату демінералізованої сироватки:

  • Приймання, підготовка сировини.
  • Видалення казеїнового пилу і жиру.
  • Пастеризація та охолодження.
  • Концентрування на установці Зворотнього осмосу або Нанофільтрація.
  • Електродіаліз.
  • Охолодження, зберігання.

 

Сироватку концентровану демінералізовану зберігають при температурі 4 ± 1 °С не більше 72 годин з моменту виготовлення.

При 50%-му рівні демінералізації масова частка золи до сухих речовин - не більше 4%; при 90%-му рівні демінералізації масова частка золи до сухих речовин - не більше 1%.

© Калинівский машинобудівний завод 1934-2017