Сироватка молочна згущена - підсирна й сирна - виробляється з вмістом сухих речовин 40 і 60%. Згущена сироватка з вмістом сухих речовин 60% підлягає більш тривалому зберіганню. Згущена сироватка з вмістом 40% сухих речовин, відрізняється більш текучої консистенцією, що дозволяє транспортувати її автотранспортом, а також перекачувати по трубопроводах.

Сироватка молочна згущена, вироблювана з підсирної або сирної сироватки, призначена для використання у виробництві молочних продуктів кондитерської промисловості, а також для кормових цілей. Для виробництва згущеної молочної сироватки використовується свіжа підсирна й сирна сироватка, вільна від сторонніх добавок.

Сироватку попередньо очищають від казеїнового пилу і жиру, пастеризують при температурі 72 °С з витримкою 15 секунд. Згущення проводять у вакуум-випарних установках, при температурі 50-65 °С, що виключає карамелізацію лактози. Кінець згущення визначають по щільності: для сироватки з вмістом сухих речовин 60% - 1280-1300 мг/м3, для 40% - 1140-1170 мг/м3. Сироватка має густу консистенцію зі зниженою плинністю, схильна до гелеутворення. При зберіганні в умовах знижених температур в згущеній сироватці випадають кристали лактози, що ускладнює її переробку.

Зберігання сироватки:

  • з вмістом 60% СВ - в приміщеннях з відносною вологістю повітря не більше 85% при температурі від -2 до +5 °С не більше 2 місяців; при температурі від -10 до -3 не більше 6 місяців;
  • з вмістом сухих речовин 40% - при температурі не вище +8 ° С не більше 10 днів. Термін зберігання у виробничих ємностях - не більше 72 годин.

 

За органолептичними показниками згущена сироватка - густа текуча рідина, чистого, злегка гіркувато-солонуватого, слабо кислосироваточного смаку - для підсирної сироватки, і чистого кислосироваточного - для сирної.
Кислотність готового продукту в залежності від вмісту сухих речовин - не більше 2600Т - для підсирної, і 550-7000Т - для сирної.

© Калинівский машинобудівний завод 1934-2017