Станція кристалізації може складатися з одного або декількох ємностей-кристалізаторів, керованих автономно. Кристалізатор - це ізольована ємність, оснащена спеціальною сорочкою і мішалкою особливої ​​конструкції, завдяки якій кристали лактози утримуються в підвішеному стані протягом усього технологічного процесу. В якості приводу рамної мішалки використовується мотор-редуктор, двигун якого підключений через частотний перетворювач, який керує швидкістю обертання мішалки і забезпечує її реверс.

Будова і принцип роботи станції кристалізації.

Установка складається з кристалізаторів (в необхідній кількості), ємності зворотньої крижаної води, вузлів обв'язки. Працює в ланцюжку: Вакуум-випарна установка - Вакуумний охолоджувач, Станція кристалізації, резервуари Сушильної установки.

Згущена до необхідної концентрації, сироватка з ВВУ подається в Вакуумний Охолоджувач, де охолоджується і надходить у Станцію кристалізації. Вакуумний охолоджувач працює синхронно з ВВУ, кристалізатори заповнюються почергово, регламентований час.

Станция кристаллизации

Кристалізація сироватки здійснюється відповідно до технологічної інструкції, шляхом заповнення апарату продуктом, внесення необхідної кількості затравки - як центрів початкової кристалізації (підготовлений молочний цукор) і рівномірного охолодження, з постійним реверсивним перемішуванням. Охолоджуючий розчин рухається по замкнутому контуру в сорочці кристалізатора за допомогою циркуляційного насосу. Підтримка температури циркуляційної води здійснюється за рахунок підмішування крижаної води і злив такої ж кількості нагрітої води в дренаж. Підтримується необхідна різниця між температурами продукту в кристалізаторі і охолоджуючої води.

Система охолодження концентрату сироватки заснована на принципі змішування холодоносія, циркулюючого в сорочці кристалізатора з необхідною кількістю лід-води, яка підживлюється із заводської системи охолодження по команді контролера. Надлишок води з сорочки зливається через балансний бачок в заводську систему охолодження. До CIP-мийки ємності підключаються через окрему розподільну панель.

 

Кристалізатор (10 м3). Технічні характеристики.
Наименование Показатель
Продуктивність, не менше, м3 за 10 годин 8
Охолодження сироватки, °С с 33 до 15
Необхідна холодопродуктивність, кВт 13,9
Швидкість обертання мішалки, об/хв 16
Температура води в рубашці, °С 27,2
Витрата води, м3/год 10,85
Об'єм кристалізатора, м3 10
Вага, кг 2775
Висота, мм 4800
Діаметр, мм 2194

 

 

© Калинівский машинобудівний завод 1934-2017