Деаератори використовуються для очищення різноманітних рідин від присутніх у них небажаних газових домішок, наприклад, видалення кормового присмаку з молока і вершків. Молоко в звичайному стані містить до 6% обсягу небажаних газів.

У деаераторах передбачається вакуумний принцип відділення повітря. Більш ефективно процес деаерації проходить при температурі порядку 68 °С. Після деаерації молоко довше зберігається і легше згортається при додаванні в нього заквасок, що дуже важливо при виробництві кефіру, йогурту, ряжанки. Молочні продукти, приготовані з дегазованого молока, довше залишаються свіжими і однорідними.

При підвищенні температури молока при пастеризації, розчинене повітря переходить в диспергований стан, що є причиною таких проблем:

  1. Неточності у вимірі об'єму рідини.
  2. Пригорання до нагріває поверхню пастеризатора.
  3. Зменшення ступеня знежирення.
  4. Зниження точності нормалізації.
  5. Концентрування повітря у вершках:
  • неточності нормалізації по жиру;
  • пригорання вершків на нагріваючих поверхнях;
  • передчасне збивання, і як наслідок - втрати при виробництві масла;
  • налипання жиру у верхній частині упаковки продуктів;
  • відділення сироватки в кисломолочних продуктах.

 

© Калинівский машинобудівний завод 1934-2017