Гомогенізатор являє собою багатоплунжерние насос високого тиску з гомогенізуючою голівкою, з однією або двома послідовно з'єднаними ступенями.

У молочній промисловості гомогенізація застосовується для виробництва молока і вершків тривалого зберігання, кисломолочних продуктів, згущеного молока, сухого незбираного молока, морозива, масла.

У процесі гомогенізації відбувається дроблення жирових кульок на більш дрібну фракцію, що сприяє рівномірному розподілу жиру, однорідності і підвищеної в'язкості, - продукт набуває стійкість до відстоювання жиру і розвитку процесів окислення, поліпшується його консистенція.

Основні складальні одиниці гомогенізатора: насос, гомогенізуєма голівка, запобіжний клапан, регулятор тиску, манометр, захисний кожух.

У процесі гомогенізації продукт під високим тиском з великою швидкістю проходить через гомогенізуючу голівку, що уявляє собою два виступа-щілини, з'єднані між собою каналом. Тиск регулюється обертанням гвинтів, що змінюють розмір щілини. Тиск гомогенізації визначає ступінь дроблення частинок, і є основним параметром, що визначає ефективність процесу.

На першому ступені відбувається сам процес гомогенізації, на другому - руйнування злиплих жирових кульок, що утворюються після першого ступеня.

© Калинівский машинобудівний завод 1934-2017