Сепаратори-молокоочищувачі - обладнання, призначене для відцентрового очищення молока від механічних домішок і частинок бактеріального походження - спороутворюючих бактерій, слизу, згустків молока, епітелію, соматичних клітин.

До цієї групи сепараторів відносять також відділювачі білка від сироватки, сепаратори для зневоднення сирного згустку й сепаратори-бактеріовідділювачі.

На етапі приймання і зберігання молока (без підігріву) використання сепаратора-очисника дозволяє знизити загальне бакобсеменення в 3-4 рази, що забезпечує переклад сирого молока 2 і 3 груп механічної забрудненості в групу 1.

На етапі проміжного зберігання дає можливість більш тривалого збереження якості і термостійкості молока.

За конструктивними особливостями сепаратори поділяють:

  • Відкриті - введення молока і виведення його фракцій не герметизовані і контактують з повітрям навколишнього середовища.
  • Напівзакриті - введення молока може бути відкритим або закритим, але без натиску, а вивід продукту - закритим, під тиском, створюваним в сепараторі.
  • Закриті - введення молока, поділ на фракції і їх вихід герметизовані, надходження молока і відведення фракцій здійснюють під тиском.

 

За способом видалення осаду з барабану:

  • з ручним вивантаженням осаду після їх повної зупинки і розбирання барабану
  • з відцентровою періодичною
  • з безперервним вивантаженням при безперервній роботі сепаратора.

 

Основні частини сепаратора:

  • станина у вигляді чаші;
  • барабан;
  • приймально-вивідний пристрій;
  • привідний механізм.

 

Сепаратор-очищувач може працювати на холодному і підігрітому молоці, включатися до складу пастеризаційно-охолоджувальної установки, системи безрозбірного миття обладнання, комплектуватися програмним пристроєм для встановлення робочих циклів і циклів миття, електронним дисплеєм для візуалізації швидкості, часу роботи та мийки сепаратора.

Управління роботою сепаратора, розвантаження і миття може здійснюватися в автоматичному режимі.

 

© Калинівский машинобудівний завод 1934-2017