Мембранна фільтрація – процес розділення рідини за допомогою мембран на молекулярному і іонному рівні на два потоки – ретентат (концентрат) і пермеат (фільтрат), при цьому розмір частинок концентрату може бути менше 10 мкм.

Використання даного обладнання дозволяє вирішити наступні питання:

  • концентрування молока і сироватки;
  • розділення молока і сироватки на фракції;
  • очистка сольового розчину;
  • виділення білкових компонентів;
  • стандартизація білка.

 

Установка мембранної фільтрації.
Установка мембранной фильтрации Установка мембранной фильтрации

 

В молочній промисловості установки мембранної фільтрації найбільш широко використовуються у сфері переробки молочної сироватки.

Виходячи з діаметру вловлюваємих частинок, в залежності від густини мембрани, - розрізняють чотири типи мембранних процесів:

  • Мікрофільтрація – виділення частинок розміром від 0,05 до 10 мкм (бактерії, кульки молочного жиру, міцели казеїну). Застосовується для регулювання в молоці вмісту казеїну або для видалення мікроорганізмів. Пермеат являє собою «ідеальну сироватку», в якій збережені нативні властивості сироваткових білків (сироватка не піддається тепловому впливу, не містить консервантів і добавок), є високоякісною сировиною для КСБ (WPC).

 

  • Ультрафільтрація – частинки розміром від 0,001 мкм (молекули казеїну і альбуміну сироватки). Використовується в основному для виробництва білково-сироваткового концентрату (WPC), з вмістом білка в сухій речовині 34-85%, а також для стандартизації вмісту білка при виробництві йогуртів, сухого молока, сирів. Застосування даної технології дозволяє економити сировину, закваски, електроенергію, пар.

 

  • Нанофільтрація – частинки діаметром від 0,0005 до 0,001 мкм (молекули амінокислот і молочного цукру). Крім концентрування досягається часткова демінералізація ретентата, що полегшує подальшу переробку солоної і кислих видів сироваток (сирної і казеїнової), і дозволяє підвищити якість кінцевого продукту.

 

  • Зворотній осмос – частинки розміром менше 0,0005 мкм. Використовується для попереднього концентрування молока та сироватки перед згущенням у вакуум-випарній установці, - значно знижує енергоспоживання, час роботи і продуктивність ВВУ, витрати на транспортування молока і сироватки у випадку необхідності.

 

Установка зворотнього осмосу.
Установка обратного осмоса Установка обратного осмоса

 

Пермеат являє собою технологічну воду, яка може бути використана на технологічні потреби – мийка обладнання, приміщень тощо.

 

© Калинівский машинобудівний завод 1934-2017