Сепаратори-молокоочищувачі - обладнання, призначене для відцентрового очищення молока від механічних домішок і частинок бактеріального походження - спороутворюючих бактерій, слизу, згустків молока, епітелію, соматичних клітин.

До цієї групи сепараторів відносять також відділювачі білка від сироватки, сепаратори для зневоднення сирного згустку й сепаратори-бактеріовідділювачі.

На етапі приймання і зберігання молока (без підігріву) використання сепаратора-очисника дозволяє знизити загальне бакобсеменення в 3-4 рази, що забезпечує переклад сирого молока 2 і 3 груп механічної забрудненості в групу 1.

Детальніше...

Мембранна фільтрація – процес розділення рідини за допомогою мембран на молекулярному і іонному рівні на два потоки – ретентат (концентрат) і пермеат (фільтрат), при цьому розмір частинок концентрату може бути менше 10 мкм.

Використання даного обладнання дозволяє вирішити наступні питання:

  • концентрування молока і сироватки;
  • розділення молока і сироватки на фракції;
  • очистка сольового розчину;
  • виділення білкових компонентів;
  • стандартизація білка.

Детальніше...

Сепаратор-вершковіддільник – обладнання, призначене для механічного розділення молока на фракції - вершки і знежирене молоко, під дією відцентрової сили.

Як правило, сепаратор-вершковіддільник працює в комплекті з пастеризаційно-охолоджувальною установкою і сепаратором-молокоочисником. Молоко, попередньо очищене від механічних забруднень на сепараторі-молокоочиснику, та підігріте в пастеризаційній установці до температури 45-60 °С, надходить на вхід сепаратора-вершковіддільника. Сепаратори-вершковіддільники можуть бути доповнені системою нормалізації, що дозволяє отримати на виході продукт, стандартизований по жиру.

Сепаратор-вершковіддільник дозволяє проводити безперервне розділення молока на вершки та знежирене молоко, з можливістю проведення безрозбірної автоматизованої мийки, може мати різну продуктивність, залежно від вимог техпроцесу.

Модуль нормалізації являє собою пристрій, приазначений для контролю і керування в потоці за вмістом жиру в молоці або вершках, що надходять з сепаратора-вершковіддільника.

Принцип роботи полягає в змішуванні в потоці нормалізуємого молока и нормалізуємого продукту (знежиреного молока або вершків), які виходять з сепаратора-вершковіддільника і подаються насосами, у певному співвідношенні їх кількості, та визначенні масової частки жиру нормалізованого молока з використанням вимірювально-обчислювального методу контролю параметру з регулюванням витрати нормалізуємого продукту, з метою отримання на виході нормалізованого молока або суміші заданої жирності, з відведенням надлишкової частки вершків.

Детальніше...

Клапанні гребінки призначені для керування потоками продуктів в автоматичних лініях технологічних виробництв. Керування клапанною гребінкою може здійснюватися за допомогою віддалених пневмоостровів і датчиків положення, встановлених на пневмоприводах клапанів або за допомогою керування голівок.

Як правило, в сучасних клапанних гребінках використовуються протизмішувальні клапани, які забезпечують захист різних потоків від змішування.

Детальніше...

Гомогенізатор являє собою багатоплунжерние насос високого тиску з гомогенізуючою голівкою, з однією або двома послідовно з'єднаними ступенями.

У молочній промисловості гомогенізація застосовується для виробництва молока і вершків тривалого зберігання, кисломолочних продуктів, згущеного молока, сухого незбираного молока, морозива, масла.

У процесі гомогенізації відбувається дроблення жирових кульок на більш дрібну фракцію, що сприяє рівномірному розподілу жиру, однорідності і підвищеної в'язкості, - продукт набуває стійкість до відстоювання жиру і розвитку процесів окислення, поліпшується його консистенція.

Основні складальні одиниці гомогенізатора: насос, гомогенізуєма голівка, запобіжний клапан, регулятор тиску, манометр, захисний кожух.

У процесі гомогенізації продукт під високим тиском з великою швидкістю проходить через гомогенізуючу голівку, що уявляє собою два виступа-щілини, з'єднані між собою каналом. Тиск регулюється обертанням гвинтів, що змінюють розмір щілини. Тиск гомогенізації визначає ступінь дроблення частинок, і є основним параметром, що визначає ефективність процесу.

На першому ступені відбувається сам процес гомогенізації, на другому - руйнування злиплих жирових кульок, що утворюються після першого ступеня.

Обладнання, призначене для бактеріальної та механічної очистки молока, що дозволяє знизити його загальну кількість бактерій в 8-9 разів і видалити 95-98% спор.

Бактофугування є важливим доповненням до процесів пастеризації та стерилізації. Ефективність ступеня очищення вимірюється відсотками виділеної мікрофлори, залежить від виду присутніх мікроорганізмів, продуктивності, температури, тиску на виході продукту, частоти розвантаження бактофуги. Найбільша ступінь очищення - при виділенні анаеробних спороутворюючих бактерій.

Детальніше...

Вузол обліку призначається для здійснення комерційного обліку відвантаженої чи прийнятої сировини (молока, сироватки, або інших харчових продуктів), а також межцехового обліку рідких харчових продуктів.

Установка для перекачування рідини може включати в себе насосний вузол, фільтруюче устаткування, лічильник рідини.

Існують установки, розраховані тільки на облік та очистку рідини, - транспортування рідини при цьому не здійснюється, так як немає насосного обладнання.

Пост обліку та приймання виконується у вигляді модуля, на установній рамі якого змонтовані: відцентровий насос, фільтр очищення, лічильник витрати рідини, система клапанів, бак-повітрявіддільник, блок автоматичного керування. Додатково можлива комплектація програмним забезпеченням і пультом керування, експрес-аналізатором молочної продукції.

Детальніше...

Деаератори використовуються для очищення різноманітних рідин від присутніх у них небажаних газових домішок, наприклад, видалення кормового присмаку з молока і вершків. Молоко в звичайному стані містить до 6% обсягу небажаних газів.

У деаераторах передбачається вакуумний принцип відділення повітря. Більш ефективно процес деаерації проходить при температурі порядку 68 °С. Після деаерації молоко довше зберігається і легше згортається при додаванні в нього заквасок, що дуже важливо при виробництві кефіру, йогурту, ряжанки. Молочні продукти, приготовані з дегазованого молока, довше залишаються свіжими і однорідними.

При підвищенні температури молока при пастеризації, розчинене повітря переходить в диспергований стан, що є причиною таких проблем:

Детальніше...

© ПрАТ "Калинівский машинобудівний завод" 2011-2023