Суха демінералізована молочна сироватка - продукт, одержуваний в результаті висушування підсирної, сирної або казеїнової сироваток, з яких попередньо видаляються мінеральні речовини. Рівень демінералізації може становити від 30 до 90%, здійснюється за допомогою іонного обміну, електродіалізу або нанофільтрації. У разі використання тільки установки нанофильтрації сироватка виходить частково демінералізована - рівень демінералізації 30-35%.

Суха демінералізована молочна сироватка використовується в складі молочних продуктів як альтернатива знежиреному сухому молоку, для збагачення білком і лактозою, дозволяє знизити собівартість готової продукції, застосовується у виробництві м'ясних продуктів, кондитерському, хлібобулочному виробництві, використовується в якості основи для замінників жіночого молока.

В процесі демінералізації сироватки знижується її титруєма кислотність, вміст азотистих речовин, так як зменшується вміст органічних кислот і кислих солей, амінокислот, сечовини, золи, підвищується розчинність сироватки і її солодкість, а також органолептичні показники. Сирна і казеїнова сироватки стають придатні для використання їх в харчових цілях.

Основні технологічні операції процесу виробництва сухої демінералізованої сироватки:

  • Приймання сировини.
  • Видалення казеїнового пилу і жиру.
  • Теплова обробка.
  • Попереднє згущення до 18-24% сухих речовин (установка нанофильтрації або зворотнього осмосу).
  • Демінералізація до заданих значень (50, 70, 90%).
  • Дозгущення в Вакуум-випарному апараті до 46-55% сухих речовин.
  • Охолодження і кристалізація.
  • Сушка.
  • Упаковка, зберігання.

 

Переваги застосування електродіалізу:

  • Можливість переробки всіх видів сироватки.
  • Поліпшення роботи ВВУ за рахунок видалення солей Ca.
  • Поліпшення процесу кристалізації, сушіння, зберігання продукту.
  • Розширення сфер застосування виробленого продукту.
  • Отримання продукту з заданим складом і властивостями: кислотністю, високим ступенем розчинності, низькою гігроскопічністю, підвищеним вмістом білка, поліпшеними органолептичними показниками, вмістом мінеральних речовин.

 

Технологічна схема виробництва демінералізованої молочної сироватки з використанням мембранної установки і електродіаліз.

© ПрАТ "Калинівский машинобудівний завод" 2011-2023