Сировиною для виробництва демінералізованої сироватки є молочна сироватка, отримана від виробництва сирів, сиру і казеїну. Особливо «мають потребу» в демінералізації сирна і казеїнова сироватки, так як через підвищений вміст мінеральних речовин і високу кислотність обмежено їх використання у виробництві продуктів харчування. Демінералізація - основна операція при переробці сироватки з метою використання її на харчові цілі.
Технологія виробництва концентрату сироватки демінералізованої заснована на видаленні з натуральної сироватки золи на електродіалізній установці. Частково демінералізовану сироватку отримують, проводячи її концентрування на установці Нанофільтрації. При цьому рівень демінералізації досягає 30-35%.
Демінералізована сироватка широко використовується у виробництві продуктів дитячого харчування, плавлених сирів, кондитерських, хлібобулочних виробів, морозива.
Рівень демінералізації може бути 50-70-90%.
Основні технологічні операції виробництва концентрату демінералізованої сироватки:
- Приймання, підготовка сировини.
- Видалення казеїнового пилу і жиру.
- Пастеризація та охолодження.
- Концентрування на установці Зворотнього осмосу або Нанофільтрація.
- Електродіаліз.
- Охолодження, зберігання.
Сироватку концентровану демінералізовану зберігають при температурі 4 ± 1 °С не більше 72 годин з моменту виготовлення.
При 50%-му рівні демінералізації масова частка золи до сухих речовин - не більше 4%; при 90%-му рівні демінералізації масова частка золи до сухих речовин - не більше 1%.