Концентрат молочного білка - КМБ - отримують з знежиреного молока з використанням методів Ультрафільтрації/діафільтрації. У процесі ультрафільтрації знежирене молоко розділяється на УФ-концентрат, збагачений білками молока, і УФ-пермеат, що складається з води і низькомолекулярних речовин молока - лактози, вітамінів, макро- і мікроелементів.
При діафільтрації УФ-концентрат розбавляється підготовленою водою і повторно направляється на ультрафільтрацію, - в результаті досягається підвищений вміст білка в продукті.
Концентрат молочного білка сухий отримують висушуванням УФ-концентрату на розпилювальної сушильній установці. Білки в КМБ представлені білковими комплексами казеїну і сироваткових білків. Казеїн в концентраті молочного білка присутній в міцелярній формі, а сироваткові білки - в нативній або денатурованій.
КМБ містить порядка 8% золи, оскільки мінеральні речовини пов'язані з білком і не видаляються ультрафільтрацією, має яскраво виражений молочний смак.
Вміст білка в КМБ може становити від 40 до 85%, залежно від його виду.
Області застосування:
- у виробництві йогурту, сметани, інших молочних продуктів, майонезів, соусів, - дозволяє нормалізувати продукти по білку, стабілізувати якість продукту, збільшити їх в'язкість.
- у виробництві сирів, зерненого сиру, - дозволяє збільшити вихід сиру на 5-25%, поліпшити його смакові якості, консистенцію, зменшити витрату молокозсідального ферменту і втрати сировини.