Деаератори використовуються для очищення різноманітних рідин від присутніх у них небажаних газових домішок, наприклад, видалення кормового присмаку з молока і вершків. Молоко в звичайному стані містить до 6% обсягу небажаних газів.
У деаераторах передбачається вакуумний принцип відділення повітря. Більш ефективно процес деаерації проходить при температурі порядку 68 °С. Після деаерації молоко довше зберігається і легше згортається при додаванні в нього заквасок, що дуже важливо при виробництві кефіру, йогурту, ряжанки. Молочні продукти, приготовані з дегазованого молока, довше залишаються свіжими і однорідними.
При підвищенні температури молока при пастеризації, розчинене повітря переходить в диспергований стан, що є причиною таких проблем:
- Неточності у вимірі об'єму рідини.
- Пригорання до нагріває поверхню пастеризатора.
- Зменшення ступеня знежирення.
- Зниження точності нормалізації.
- Концентрування повітря у вершках:
- неточності нормалізації по жиру;
- пригорання вершків на нагріваючих поверхнях;
- передчасне збивання, і як наслідок - втрати при виробництві масла;
- налипання жиру у верхній частині упаковки продуктів;
- відділення сироватки в кисломолочних продуктах.