Сепаратори-молокоочищувачі - обладнання, призначене для відцентрового очищення молока від механічних домішок і частинок бактеріального походження - спороутворюючих бактерій, слизу, згустків молока, епітелію, соматичних клітин.
До цієї групи сепараторів відносять також відділювачі білка від сироватки, сепаратори для зневоднення сирного згустку й сепаратори-бактеріовідділювачі.
На етапі приймання і зберігання молока (без підігріву) використання сепаратора-очисника дозволяє знизити загальне бакобсеменення в 3-4 рази, що забезпечує переклад сирого молока 2 і 3 груп механічної забрудненості в групу 1.
На етапі проміжного зберігання дає можливість більш тривалого збереження якості і термостійкості молока.
За конструктивними особливостями сепаратори поділяють:
- Відкриті - введення молока і виведення його фракцій не герметизовані і контактують з повітрям навколишнього середовища.
- Напівзакриті - введення молока може бути відкритим або закритим, але без натиску, а вивід продукту - закритим, під тиском, створюваним в сепараторі.
- Закриті - введення молока, поділ на фракції і їх вихід герметизовані, надходження молока і відведення фракцій здійснюють під тиском.
За способом видалення осаду з барабану:
- з ручним вивантаженням осаду після їх повної зупинки і розбирання барабану
- з відцентровою періодичною
- з безперервним вивантаженням при безперервній роботі сепаратора.
Основні частини сепаратора:
- станина у вигляді чаші;
- барабан;
- приймально-вивідний пристрій;
- привідний механізм.
Сепаратор-очищувач може працювати на холодному і підігрітому молоці, включатися до складу пастеризаційно-охолоджувальної установки, системи безрозбірного миття обладнання, комплектуватися програмним пристроєм для встановлення робочих циклів і циклів миття, електронним дисплеєм для візуалізації швидкості, часу роботи та мийки сепаратора.
Управління роботою сепаратора, розвантаження і миття може здійснюватися в автоматичному режимі.