Охолоджувально-кристалізаційні установки призначені для миттєвого охолодження у вакуумі та наступної кристалізації згущеної молочної сироватки, що виходить з Вакуум-випарної установки і призначеної для подальшого висушування в сушильній установці розпилювального типу.
Охолоджувально-кристалізаційна установка складається з двох самостійно працюючих виробів:
- Установка вакуумного охолодження.
- Станція кристалізації.
Охолодження молочної сироватки - це один з основних процесів, що впливають на кристалізацію в ній лактози. Розміри і кількість кристалів лактози в концентраті сироватки можна регулювати за допомогою декількох технологічних прийомів: ступеня пересичення водного розчину лактози, швидкості охолодження, механічного перемішування, внесення затравки, що сприяє утворенню центрів кристалізації лактози.
Управління процесом кристалізації здійснюється через сенсорний монітор, за заданим алгоритмом, з дотриманням необхідного режиму охолодження і градієнта температур.
Система автоматизації побудована на базі програмованого логічного контролера.
Кількість і обсяг ємностей залежать від обсягу сироватки, що переробляється, і потужностей обладнання, задіяного в технологічному процесі.
Фахівці інжинірингової групи ПрАТ "Калинівський машинобудівний завод" готові виконати необхідні технологічні розрахунки та підбір обладнання, необхідного для переробки наявної сироватки.