Мембранна фільтрація – процес розділення рідини за допомогою мембран на молекулярному і іонному рівні на два потоки – ретентат (концентрат) і пермеат (фільтрат), при цьому розмір частинок концентрату може бути менше 10 мкм.
Використання даного обладнання дозволяє вирішити наступні питання:
- концентрування молока і сироватки;
- розділення молока і сироватки на фракції;
- очистка сольового розчину;
- виділення білкових компонентів;
- стандартизація білка.
![]() |
![]() |
В молочній промисловості установки мембранної фільтрації найбільш широко використовуються у сфері переробки молочної сироватки.
Виходячи з діаметру вловлюваємих частинок, в залежності від густини мембрани, - розрізняють чотири типи мембранних процесів:
- Мікрофільтрація – виділення частинок розміром від 0,05 до 10 мкм (бактерії, кульки молочного жиру, міцели казеїну). Застосовується для регулювання в молоці вмісту казеїну або для видалення мікроорганізмів. Пермеат являє собою «ідеальну сироватку», в якій збережені нативні властивості сироваткових білків (сироватка не піддається тепловому впливу, не містить консервантів і добавок), є високоякісною сировиною для КСБ (WPC).
- Ультрафільтрація – частинки розміром від 0,001 мкм (молекули казеїну і альбуміну сироватки). Використовується в основному для виробництва білково-сироваткового концентрату (WPC), з вмістом білка в сухій речовині 34-85%, а також для стандартизації вмісту білка при виробництві йогуртів, сухого молока, сирів. Застосування даної технології дозволяє економити сировину, закваски, електроенергію, пар.
- Нанофільтрація – частинки діаметром від 0,0005 до 0,001 мкм (молекули амінокислот і молочного цукру). Крім концентрування досягається часткова демінералізація ретентата, що полегшує подальшу переробку солоної і кислих видів сироваток (сирної і казеїнової), і дозволяє підвищити якість кінцевого продукту.
- Зворотній осмос – частинки розміром менше 0,0005 мкм. Використовується для попереднього концентрування молока та сироватки перед згущенням у вакуум-випарній установці, - значно знижує енергоспоживання, час роботи і продуктивність ВВУ, витрати на транспортування молока і сироватки у випадку необхідності.
![]() |
![]() |
Пермеат являє собою технологічну воду, яка може бути використана на технологічні потреби – мийка обладнання, приміщень тощо.