Установка вакуумного охолодження продуктивністю 3-5-7 т/год.
Вакуумний охолоджувач призначений для миттєвого охолодження сироватки після процесу згущення в випарному апараті. Процес охолодження відбувається внаслідок адиабатного скипання концентрату сироватки у всьому обсязі. Проводиться за рахунок однократного циклу охолодження. Процес протікає під тиском нижче атмосферного. Тиск, необхідний для роботи установки, створюється і підтримується за допомогою вакуумного насоса і концентрації вторинного пару на поверхнях трубчастого конденсатора. Конденсат з конденсатора відкачується насосом конденсату і виводиться з системи. Охолоджений продукт з охолоджувача, продуктовим насосом направляється для подальшої обробки. Вакуумний охолоджувач обладнаний миючою головкою. Вся система змонтована на несучій рамі.
Матеріал для виготовлення установки - н/ж сталь AISI 304
Продуктивність по концентрату - до 3-5-7 м3/ч
Діапазон охолодження концентрату - 50°-33°С
Температура оборотної води, не більше - 25°С
Витрата оборотної води - 9 м3/ч
Встановлена потужність - 7,5 кВт
Склад установки:
- охолоджувач;
- поверхневий конденсатор;
- вакуум-насос;
- насос для продукту;
- комплект трубопроводів, клапанів и т.д.;
- автоматика та електроніка.
Переваги:
- миттєве охолодження концентрату сироватки до температури масової кристалізації лактози;
- охолодження без використання штучного холоду;
- неможливість утворення великих кристалів лактози на поверхнях охолодження;
- зародження великої кількості малих кристалів в об'ємі концентрату сироватки, що є необхідною умовою подальшої якісної кристалізації.