Станція кристалізації може складатися з одного або декількох ємностей-кристалізаторів, керованих автономно. Кристалізатор - це ізольована ємність, оснащена спеціальною сорочкою і мішалкою особливої конструкції, завдяки якій кристали лактози утримуються в підвішеному стані протягом усього технологічного процесу. В якості приводу рамної мішалки використовується мотор-редуктор, двигун якого підключений через частотний перетворювач, який керує швидкістю обертання мішалки і забезпечує її реверс.
Будова і принцип роботи станції кристалізації.
Установка складається з кристалізаторів (в необхідній кількості), ємності зворотньої крижаної води, вузлів обв'язки. Працює в ланцюжку: Вакуум-випарна установка - Вакуумний охолоджувач, Станція кристалізації, резервуари Сушильної установки.
Згущена до необхідної концентрації, сироватка з ВВУ подається в Вакуумний Охолоджувач, де охолоджується і надходить у Станцію кристалізації. Вакуумний охолоджувач працює синхронно з ВВУ, кристалізатори заповнюються почергово, регламентований час.
Кристалізація сироватки здійснюється відповідно до технологічної інструкції, шляхом заповнення апарату продуктом, внесення необхідної кількості затравки - як центрів початкової кристалізації (підготовлений молочний цукор) і рівномірного охолодження, з постійним реверсивним перемішуванням. Охолоджуючий розчин рухається по замкнутому контуру в сорочці кристалізатора за допомогою циркуляційного насосу. Підтримка температури циркуляційної води здійснюється за рахунок підмішування крижаної води і злив такої ж кількості нагрітої води в дренаж. Підтримується необхідна різниця між температурами продукту в кристалізаторі і охолоджуючої води.
Система охолодження концентрату сироватки заснована на принципі змішування холодоносія, циркулюючого в сорочці кристалізатора з необхідною кількістю лід-води, яка підживлюється із заводської системи охолодження по команді контролера. Надлишок води з сорочки зливається через балансний бачок в заводську систему охолодження. До CIP-мийки ємності підключаються через окрему розподільну панель.
Наименование | Показатель |
Продуктивність, не менше, м3 за 10 годин | 8 |
Охолодження сироватки, °С | с 33 до 15 |
Необхідна холодопродуктивність, кВт | 13,9 |
Швидкість обертання мішалки, об/хв | 16 |
Температура води в рубашці, °С | 27,2 |
Витрата води, м3/год | 10,85 |
Об'єм кристалізатора, м3 | 10 |
Вага, кг | 2775 |
Висота, мм | 4800 |
Діаметр, мм | 2194 |